Thursday, June 28, 2012

kek batik syawal

Assalammualaikum ,
selamat ptg u olls , ptg ker ? harus la ptg kan tp cuaca agak panas la yunk . biasa la kan nak dekat2 puasa nie. eh , hah lupe plak yg kowg2 smue nie dah ganti puase ke belum nie ? cpt2 la ganti ek , eh yg si lelaki pon ade ek yg x ganti lagi .. hamboihh cik abg, mengalah kan gegurl yer .. tak lama lagi msok ramadhan,then tiba la ari yg org tngu2 kan iaitu bulan syawal, time nie budak kecik la yg suke sgt2 sbb dpt duit bnyak , yg dah kawin tu hahha pening kepale la habaq hang.time raya nie la kan apa yg aku suka buat utk hidangan ialah kek batik sebab dye sng jer nak buat lepas tu sedap plak kan , eh sdap ke ? hhahahha . okay , arinie aku nak bg resipi camner nak buat kek batik nie .


bahan-bahan ( 1 loyang )
·         1 packet milo (packet yg plg kecil)
·         1 tin susu cair (biase guna susu carnation evaporated)
·         1 buku buttercup
·         1 cawan gula halus
·         1 biji telur ayam
·         serbuk koko (dlm 1 sudu besar)
·         1 1/2 packet biskut marie (lbh sedap kalau gne biskut marie biase bkn yg perisa koko)
Cara-cara
1.    masukkan semua bahan-bahan tadi ke dalam periuk (kecuali biskut marie)
2.    cairkan semua bahan-bahan tu dengan api yg kecil
3.    kacau bahan-bahan tu smpi pekat (dlm 15 min)
4.    bila da pekat, tutup api dan masukkan biskut marie dan kacau sehingga sebati
5.    then, masukkan ke dalam loyang dan mampatkan
6.    pastu, masukkan dlm peti sejuk untuk keraskan. kalau dah keras bru sedap dimakan..



tadaaaaaaaa ! sedap kan . nyummy2 . korg cuba la. rase sekali nak bnyk2 kali taw . 





0 org comel nak taw:

Copyright@Segala Hasil Nukilan Di atas Semuanya Hak Milik Nadia Syamira